ЧОРНОБИЛЬ – ВАРТО ПАМ’ЯТАТИ, ЧИ НІ?

2022-04-26

ЧОРНОБИЛЬ – ВАРТО ПАМ’ЯТАТИ, ЧИ НІ?

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.

Аварія на Чорнобильській АЕС призвела до непоправних медичних, економічних і соціальних і гуманітарних наслідків. За екологічними наслідками аварія переросла у планетарну катастрофу: радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи.

26 квітня педагогом – організатором Перчунівського ліцею Кузьмовичем М.Ю. в онлайн режимі було проведено захід-застереження «Чорнобиль – забути, чи пам’ятати?» для учнів 5-11 класів, а також вчителів закладу. В ході заходу учасники ґрунтовніше дізнались про передумови, причини та жахливі наслідки Чорнобильської катастрофи, познайомились з біографіями «чорнобильських кіборгів» - пожежників, які першими вступили у нерівний двобій з радіацією. Учні та вчителі хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв-ліквідаторів, які на жаль не дожили до цього часу. Також учасники онлайн-заходу дізналися про особливості спорудження об’єкту «Укриття» над 4 енергоблоком ЧАЕС та «Безпечного конфайнменту».

Із кожної трагедії людство повинно винести урок на майбутнє. Один з головних уроків і одна із головних вимог Чорнобиля – пам’ятати про єдність і взаєморозуміння сучасного світу. А відтак – про відповідальність кожної держави і кожного народу, кожної людини за те, щоб цей світ був благополучним і безпечним. Ми маємо зробити все, щоб у майбутньому подібні катастрофи ніколи не повторювались. Врятований світ – найкращий пам'ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі.


Кiлькiсть переглядiв: 104

Коментарi